• Za vaše iskanje ni rezultatov
Mehanizem: mehanska ali kvarčna ura?

04.05.2021

Mehanizem: mehanska ali kvarčna ura?

Pri zapestnih urah v osnovi poznamo dve vrsti mehanizmov; kvarčnega in mehanskega. Če ste tudi vi med tistimi, ki se ob opisih ur vsakič znova sprašujete, kaj točno razlikuje kvarčne mehanizme ur od mehanskih, si hitro preberite spodnji članek!

Na prvi pogled oba mehanizma preprosto prepoznamo oziroma ločimo s pogledom na sekundni kazalec. Če se kazalec premika zvezno, torej brez vidnih sekundnih premikov, potem je naša ura mehanska, če pa se kazalec premika z vidnim sekundnim premikom, je naša ura kvarčna.

Mehanski mehanizem je nedvomno bolj priljubljen med proizvajalci luksuznih ur, saj je izdelava mehanizmov dražja in precej zahtevnejša, temu primerno pa tudi ure nosijo višjo ceno. Mehanske ročne ure se delijo na ure z ročnim navijanjem in na ure z avtomatskim navijanjem.
Pri uri z ročnim navijanjem uporabnik s pomočjo obračanja krone navija navijalno pero v vzmetnem bobnu in s tem ustvarja energijo, ki uri omogoča delovanje. Ura na ta način preko lastnega napajanja deluje navadno do okoli 40 ur, nekatere do nekaj dni, redkejše pa tudi tednov, nato pa je potrebno ponovno navitje.
Ure z avtomatskim navijanjem se s pomočjo posebnega polkrožnega rotorja navijajo same, seveda pod pogojem, da je ura v gibanju, zato so te ure znane tudi pod terminom "avtomatiki". Vendar pa mehanski mehanizem ne pomeni, da so cene ur povsem nerazumne. Dober primer so ure v liniji Seiko 5, ki so poleg tehnične dovršenosti avtomatskega mehanskega mehanizma še vedno cenovno dostopne.

Kvarčni mehanizmi, ki jih poganja baterija, pa po drugi strani dosegajo izjemno natančnost, ki jo mehanski mehanizmi le stežka dosežejo. Ker so sestavljene iz manjšega števila premikajočih se delov, so ure s kvarčnim mehanizmom običajno tudi cenejše. Mehanizem za svoje delovanje uporablja energijo baterije, zato so enostavnejše za uporabo, saj ni potrebno navijanje in nastavljanje ure vsakič, ko se ustavi. Potrebna je le menjava baterije, kar se običajno zgodi enkrat na leto ali dve. Izdelovalci ur imajo pri izdelovanju kvarčnih ur tudi več svobode, saj so lahko ure zaradi preprostejšega mehanizma izjemno tanke in elegantne, kar odlično dokazujeta znamki Paul Hewitt in Rosefield.

 

Odločitev o izbiri mehanizma pa je na koncu seveda odvisna od želja, potreb in zahtev posameznika!

Delite objavo
STENTIME © 2024 - Vse pravice pridržane.
Produkcija: Kokos Agency