• Za vaše iskanje ni rezultatov
Mehanizmi ročnih ur

25.01.2023

Mehanizmi ročnih ur

Na hitro spoznajte pomen in delovanje najbolj pogostih mehanizmov v ročnih urah. Vse od čisto mehanskih mehanizmov iz več kot sto različnih delov sestavljenih v perfektno harmonijo, do modernih inovacij pametnih in solarnih mehanizmov.

Zapestne ure so od izuma v poznem 19. stoletju prehodile dolgo pot. Danes obstaja veliko različnih vrst mehanizmov, ki se uporabljajo v urah, od katerih ima vsak svojo posebno funkcijo in pomen. Kvarčni mehanizem je eden najpogostejših mehanizmov, ki se uporabljajo v sodobnih urah. Uporablja baterijo za napajanje kvarčnega kristala, ki niha z zelo visoko frekvenco, da ohranja čas. Kvarčne ure so natančne, zanesljive in enostavne za vzdrževanje, zaradi česar so priljubljena izbira za vsakodnevno nošenje.

Mehanski mehanizem na drugi strani uporablja vzmetni mehanizem za napajanje ure. Vzmet se navija ročno ali s samodejnim navijanjem, energija pa se postopoma sprošča za napajanje ure. Mehanske ure pogosto veljajo za bolj tradicionalne in so znane po svoji zapleteni izdelavi. Veljajo tudi za statusni simbol zaradi razkošja in izdelave, ki jo predstavljajo.

Slika 1: Grand seiko constant force mahnizem

Avtomatske ure so priljubljene med urarskimi navdušenci, ki cenijo umetnost in izdelavo mehanskih ur, vendar si jih ne želijo ročno navijati. Samodejno gibanje je vrsta mehanskega gibanja, ki uporablja gibanje roke uporabnika za navijanje vzmeti. To pomeni, da bo ura delovala, dokler jo nosite, brez ročnega navijanja.

 Druga vrsta mehanizma je kinetično gibanje, ki uporablja gibanje roke uporabnika za ustvarjanje električne energije, ki se nato shrani v bateriji za napajanje ure. Ta vrsta ure je hibrid mehanskih in kvarčnih ur, ki združuje tradicionalno izdelavo mehanskih ur s priročnostjo in natančnostjo kvarčnih ur.

Slika 2: Grand seiko kvarčni mehanizem

Nazadnje, ure na sončno energijo uporabljajo majhno sončno celico za pretvorbo svetlobe v elektriko, ki se nato shrani v baterijo za napajanje ure. Ta vrsta ure je priročna in okolju prijazna, saj ne zahteva menjave baterije. Skratka, vsaka od različnih vrst mehanizmov, ki se uporabljajo v ročnih urah, ima svojo posebno funkcijo in pomen. Kvarčne ure so natančne in zanesljive, mehanske ure so tradicionalne in znane po svoji izdelavi, avtomatske ure so priročne in ne zahtevajo ročnega navijanja, ure Kinetik so hibrid mehanskih in kvarčnih ur ter ure na sončno energijo so okolju prijazne. Vsaka vrsta ure ima svoje prednosti in slabosti, izbira mehanizma pa je odvisna od posameznikovih želja in potreb.

Delite objavo
STENTIME © 2024 - Vse pravice pridržane.
Produkcija: Kokos Agency