• Za vaše iskanje ni rezultatov
Kako ugotoviti, kdaj je bila naša Seiko ura izdelana?

17.05.2021

Kako ugotoviti, kdaj je bila naša Seiko ura izdelana?

Zanimiv članek, ki ga je napisal dober poznavalec Seiko ur.

V zadnjem času opažam, da se je povpraševanje po zapestnih urah japonskega giganta, ki sliši na ime Seiko, krepko povečalo. Kaj točno je botrovalo temu bi težko rekel, a pohvalno dejstvo je, da ljudje vse pogosteje pridejo k meni v trgovino že z izdelano željo in določenim predznanjem, kar pri samem prodajnem razgovoru oz. morebitnem nakupu močno olajša optimalno izbiro ure.

A večini strank sta skupni dve vprašanji, ki sta bili na kratko že omenjeni na forumu in o katerih sem se z nekaterimi našimi člani že večkrat pogovarjal tako po telefonu, kakor tudi v naši trgovini; kdaj je bila ura dejansko narejena, predvsem pa, ali je bila resnično narejena na Japonskem. V tem prispevku se bomo lotili datiranja naše Seiko ure, v naslednjem pa bomo ugotavljali od kod ura pravzaprav prihaja.

Kako ugotoviti, koliko je naša Seiko ura stara oz. kdaj je bila izdelana

Začnimo z najbolj enostavnim primerom. Pridemo v trgovino in najdemo sebi zanimivo uro. Če želimo izvedeti, kdaj je bila ura narejena, moramo uro samo obrniti in poiskati na steklu ali na pokrovu ure vgravirano 6-mestno serijsko številko. Recimo, da je serijska številka na uri 543210. Prva številka (gledano iz leve proti desni) pomeni leto izdelave, žal pa ne pove tudi dekade, kar pomeni, da bi bila ura lahko izdelana tudi leta 2005, morda celo leta 1995, morda še prej? A ker smo v trgovini, kjer se ponavadi prodajajo le novejši modeli zagotovo vemo, da je bila ura izdelana leta 2015 (kako ugotoviti pravo dekado izdelave pa v nadaljevanju). Leto izdelave je vedno označeno s številkami 0-9. Druga številka nam izda podatek, v katerem mesecu je bila ura izdelana. V našem primeru je to četrti mesec in zdaj že vemo, da je bila izbrana ura izdelana v aprilu leta 2015. Mesec izdelave je od januarja do septembra označen s številkami 1-9, za oktober uporabljajo 0 (nič!, torej ne O), za november N in za december D. Zadnje štiri številke pa nam povedo, katera po vrsti je bila ura izdelana v dotičnem mesecu. Seiko označuje vrstni red ur tako, da prva izdelana ura v mesecu nosi številko 0000 in zadnja izdelana v istem mesecu številko 9999. Naša ura ima zaporedno številko 3210, kar pomeni, da je bila izdelana kot 3211, saj moramo upoštevati tudi čisto prvo, ki nosi zaporedno številko 0000. Če izdelajo v enem mesecu npr. 1234 ur, prva ura v naslednjem mesecu ne nosi številke 1235, pač pa se ponovno začne s številko 0000.

Dokler kupujemo novo uro v trgovini je takšno odčitavanje podatkov zelo enostavno in točno, zatakne pa se, če želimo kupiti rabljeno uro in ugotoviti, kdaj je bila narejena. Problem lahko nastane pri pravi letnici, saj Seiko za letnico uporablja, kot smo že omenili, le zadnjo številko, ki pa nam ne pove kaj dosti o dekadi izdelave. Kaj pa sedaj? V tem primeru je priporočljivo najprej pobrskati po zgodovini kalibra. Najbolj enostaven je primer kalibra 7002, ki je leta 1988 zamenjal kaliber 6309 (ki so ga izdelovali od leta 1976 pa vse do leta 1988). Kaliber 7002 je imel „življenjsko dobo“ 8 let, dokler ga leta 1996 ni zamenjal znameniti kaliber 7S26, ki ga izdelujejo še danes. Iz tega lahko torej sklepamo, da kaliber 7002 ni mogel biti izdelan pred letom 1988 in ne po letu 1996. V tem primeru lahko dokaj enostavno datiramo uro, ne gre pa vedno vse tako gladko. Je že res, da večino mehanizmov Seiko preneha izdelovati v manj kot desetletju, obstaja pa seveda tudi nemalo izjem. Pa vzemimo tokrat za primer kaliber 7T32. Kaliber so začeli izdelovati leta 1988, z izdelavo pa se prenehali leta 2002. Naša ura se npr. začne s serijsko številko 1N. Če pogledamo po letnici izdelave kalibra takoj pademo v dilemo: ura bi bila lahko izdelana novembra leta 1991, ali pa novembra leta 2001. Kako pa v tem primeru ugotoviti pravilno letnico izdelave? Stopiti moramo korak dlje in se poglobiti v kronologijo referenčne kode ure. Zgodnji modeli ur s kalibrom 7T32 so se začeli z referenco SDW, čemur so sledile še tri številke in končali z referenco SDWG, čemur so sledile še dve številke. Zadnje črke so si sledile po abecednem redu (SDW, SDWA, SDWB...SDWG), iz česar razberemo, da je model SDW starejši kot model SDWC, ta pa je starejši kot model SDWG. Če poznamo referenčno kodo, npr. SDWG, lahko upravičeno sklepamo, da gre za uro, izdelano novembra leta 2001 (enak sistem velja tudi za ostale kalibre).

Morda pa ne poznamo referenčne številke ure. V tem primeru si lahko dodatno pomagamo z oznakami na urah. Seiko Quartz, ali SQ oznake je Seiko na svojih urah uporabljal v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja in jih sredi 90-ih iz svojih ur v celoti umaknil. Nekateri starejši modeli Seiko diverjev imajo na spodnji strani vgravirane letnice z oznako na eni izmed njih, ki označuje kdaj je bila vstavljena prva baterija (npr. Seiko Professional Diver´s 200m 7C43-6020 ima napisane letnice od leta 1995 do 2004 in če vemo, da je življenjska doba baterije v tej uri povprečno tri leta, pogledamo na letnico in spet se nam odpre dodatna možnost pravilnega datiranja izdelave ure). Še ena možnost pravilnega datiranja se nam odpre iz naslova dizajna ure. V srednjih in poznih 70-ih pa vse do zgodnjih 80-ih let prejšnjega stoletja so bile zelo popularne ure z LCD zaslonom. V poznih 80-ih je Seiko izdeloval ure s prikazom lunine mene, sledila je poplava analogno-digitalnih ur, zgodba slednjih se je zaključila v zgodnjih, zgodba ur s prikazom luninih men pa v poznih 90-ih letih.

A ker je Seiko od svojih začetkov naredil nešteto takih in drugačnih modelov je skoraj nemogoče ugotoviti datum izdelave prav vseh. Pomagamo si lahko še z nekaterimi indici, kot so; Seiko je nekje do začetka 60-ih let uporabljal ime Seikosha, 7-mestno serijsko številko ure so uporabljali do leta 1968, do sredine leta 1971 so na urah uporabljali oznako „waterproof“, ure, ki so za luminiscenco kazalcev in indexov uporabljale Promethium-147 (prometij) oz. Tritium (tritij) premaze so izdelovali do sredine 90-ih let, Kinetic ure z oznako AGS ali Auto Quartz so bile izdelane pred letom 1996...

Velika verjetnost je, da bomo z naštetimi možnostmi preko serijske številke ure ugotovili njeno pravo starost, a obstaja tudi možnost, da do te informacije žal nikoli ne bomo prišli.

V naslednjem prispevku pa bomo govorili o tem, ali je ura z napisom „Made in Japan“ res izdelana na Japonskem.

Delite objavo
STENTIME © 2024 - Vse pravice pridržane.
Produkcija: Kokos Agency